Sunday, April 29, 2012

#23 ve Michael Jordan

 
But did we want to chase the most pingpong balls? No way. Ever since I've owned the team I think we've made some very positive moves on the business side. We had to make a difficult decision to turn over the talent. This year the talent we had didn't respond, but that doesn't cause me to turn my back on the plan.
Michael Jordan

Modern basketbol lugatinda Michael Jordan'in forma numarasi "23" ile "azamet" kelimesi Jordan'i izleme sansina sahip pek cok basketbolsever icin es anlamlidir. Nitekim, artik basli basina bir marka olan "23" Michael Jordan icin bambaska bir anlama sahip. Persembe aksami, Jordan'in luks locasindan takip ettigi ve Charlotte Bobcats'in 84-104 kaybettigi New York Knicks karsilasmasiyla Bobcats ust uste 23. maglubiyetini aldi. Gelisme bolumu bu maglubiyet serisi olan hikayenin en carpici bolumu sonuctu: Bobcats, lokavttan muzdarip 66 maclik 2011-2012 NBA sezonunu NBA tarihinin en kotu kazanma yuzdesiyle (0.106) noktaladi. Rekorun onceki sahipleri 1972-1973 sezonunu 9-73 (0.110) ile bitiren Philadelphia 76ers idi. Bobcats bu sezonunu 7-59 ile tamamladi ve hakikaten numaralarin isaret ettigi kadar kotu durumdalar, hatta belki daha da beter. Normal sezon sonunda "attiklari sayi" ve "sut isabet yuzdesi" kategorilerinde son sirayi parsellemis durumdalar. Dahasi, oynadiklari 66 karsilasmanin 22'sini 20 sayi ve uzeri farkla kaybettiler. Acikcasi hangi bakimdan daha kotu durumda olduklarina karar vermek zor, hucumlari mi yoksa savunmalari mi.

Bu sezon taraftarlarinin adeta izdirapla takip edebildigi Bobcats, Jordan'in basketbol oyuncusu iken sahip olduklarinin neredeyse hepsinden yoksun. Mesela, uretken ve yarismaci degiller, daha kotusu Bobcats maclarini izlemek zevk degil aci veriyor. Bobcats kadrosunda Jordan'in karizmasina az biraz yaklasabilecek kimse yok - sahayi domine etme yetisine deginmiyorum bile. Organizasyonun yuzu diyebilecegimiz (en azindan basketbol sahasinda) bir isim de dikkat cekmiyor, hatta ufukta bile gorunmuyor. Ve butun bunlar Jordan'in omuzlarina yuklenmeye devam ediyor ve kendisinin yonetici kimligi/itibari her gecen gun darbe uzerine darbe aliyor. Jordan'in artik yuksek sesle sorgulanmaya baslayan kararlari "Hall of Famer"i yeni bir tartismanin merkezine cekmis durumda: Jordan yoneticilik yapabilecek yetiye sahip mi? 

Hatirlarsiniz, Chicago macerasi sonrasi Jordan Washington'da 1.5 sezon gecirmisti - once takim baskani daha sonra da part-time oyuncu olarak. O donemki Wizards Amerikan medyasi icin cok albenili bir organizasyon kivamina gelmisti ama takim/sportif basari olarak felaket durumdaydilar. Geri donusu de Jordan'in Wizards takip sahibi Abe Pollin tarafindan kovulmasi olmustu. Jordan'in yargilandigi konu basliklari kisaca (1) Juwan Howard ve Richard Hamilton'i takas etmesi, (2) 2001 NBA Draft'inda 1. siradan Kwame Brown'i secmesi ve (3) Larry Hughes ile yuklu bir kontrat imzalamasiydi. Jordan, 2006'da Charlotte Bobcats'in hisselerinin bir kismini satin alarak organizasyonun o donemki en buyuk hissedari ve sahibi Bob Johnson'in ardindan en buyuk 2. hissedar oldu. Ve tabii ki Bobcats'in basketbol operasyonlari yonetiminde soz sahibi.

Uzerinden 5 yil gecmis olmasina ragmen kotu personel secimi vebasi pesini birakmadi Jordan'in. NBA Draft'inda 2006'da Adam Morrison (3. siradan), 2007'de Brandan Wright (8. siradan), 2008'de ise Alexis Ajinca secimleri karavanaydi. 2006'daki Morrison tercihiyle iskaladigi oyunculardan bazilari sunlardi: Brandon Roy, Randy Foye, Rudy Gay, Rajon Rondo. 2008'deki draftta gozden kacan isimler de dikkat cekici: Joakim Noah, Thaddeus Young, Rodney Stuckey, Wilson Chandler. Draft secimlerinde gun yuzune cikan veba takas tercihlerine de bulasti Jordan'in. Misal, Subat 2010'da Ronald Murray, Acie Law ve 1. tur draft hakki karsiligi Tyrus Thomas'i takas etti Jordan (Pof cikmasi bir yana Thomas'in 3 yil icin $26 milyonluk bir kontrati var ve gectigimiz haftalarda Bobcats menajeri Paul Silas ile soyunma odasinda yumruklastiklari konusuluyor). 

Jordan idaresindeki Charlotte Bobcats 2 yil once (Jordan'in Mart ayinda en buyuk hissedar oldugu 2010 yilinda) playofflara adim atmayi basarmis, fakat Orlando Magic'e 4 macta boyun egmislerdi. Jordan, bu supurulmenin faturasini oyunculara cikarmis ve takima reset atmak icin kadroyu dagitmisti. Ise yaramadi: 2011 draftinda sectikleri Kemba Walker organizasyonun aranan yuzu/kani olamadi. 2012 NBA Draft'inda Charlotte Bobcats bu defa 0.25 sans yuzdesiyle 1. siraya kapak atmis durumda. Kurada sanslari yaver giderse (daha dogrusu bir aksilik olmazsa) 1 numarali topu sececekler ve Kentucky'nin forveti Anthony Davis ile yine en bastan baslayacaklar. Davis, Bobcats organizasyonunu Jordan'in golgesinden kurtarabilecek mi? Neden olmasin. Peki ama ya vebadan?

No comments: