Wednesday, March 14, 2012

Bucks-Warriors Takasi: Ayni Hikaye, Farkli Aktorler

NBA'de 2011-2012 takas sezonu kapanmak uzereyken uzun suren sessizlik Sali aksami Golden State-Milwaukee degis-tokusuyla bozuldu. Dan Gadzuric ve Charlie Bell karsiliginda Correy Maggette'yi Milwaukee'ye getirenler istikrarli bir hamleyle Andrew Bogut ve Stephen Jackson'i skorer guard Monta Ellis'in listenin basinda yer aldigi 3 kisilik bir paket karsiliginda Golden State Warriors'a gonderdiler. Paketteki diger 2 oyuncu Golden State Warriors'un 2010 1. tur 6. sira secimi power forward Ekpe Udoh ve Michael Jordan'in 2001'de Washinton Wizards'a 1. siradan sectigi - belki de tum zamanlarin en buyuk fiyaskosu Kwame Brown.

Bu takas esasinda 2 organizasyon acisindan da anlamli. Bucks, Kwame Brown'in sezon sonu biten yuklu kontratini alarak cap space'ini rahatlatma firsatini buldu. Daha onemlisi Stephen Jackson gibi bir mikropun karsiliginda Monta Ellis gibi yetenekli bir skorere kavustu. Warriors, yaklasik 32 ay suren "Acaba backcourtta Stephen Curry-Monta Ellis birlikte oynar mi? Oynarsa nasil oynar?" tartismasinda nihayet bir taraf secmis oldu ve bir yandan da pota altina elit bir savunmaci koydu. Bogut'un bu sezonu kapadigini dikkate alirsak, ayni zamanda organizasyon olarak artik igrenc basketbol oynamak ve 2012 draftlarinda - ki soz yillarin en derin drafti olacagi soyleniyor - guzel bir yer kapmak icin de muthis bir bahaneleri oldu.

NBA dinamikleri cok enteresan. Front courttaki Andrew Bogut-David Lee birlikteligi pek cok takimin ruyalarini susluyordur heralde. Lee, Bogut'un Milwaukee'de asla sahip olamadigi high-post tehditini vaad ediyor ki bu kendisinin low-posttaki hareket alanini ve uretkenligini arttiracaktir. Her 2 oyuncu da el/top hassasiyeti olan elit pasorler ve bugunku NBA ortaminda Los Angeles ve Memphis haricinde boyle bir kombinasyona sahip takim yok. Diger taraftan, Bogut NBA'in su anda belki de Dwight Howard'tan sonra en iyi pota alti savunmacisi ve bu Lee'nin pota alti guvenliginde uzun suredir eksikligini cektigi bir sey. Butun bunlara her 2 oyuncunun da kariyer savunma ribaund yuzdelerinin 24% uzeri oldugu faktorunu ekleyince, Golden State Warriors uzun vadede oldukca tehlikeli bir takim huviyetine kavusuyor - tabii ki Bogut'un ayak bilekleri ve diresekleri izin verdigi surece. Curry-Thompson-Dorell Wright-Lee-Bogut besi ve draftin top 7'sinden secilecek bir caylakla - hadi bir de mikrop Jackson ile - mukemmel olmasa da playoff potasina girebilecek iyi bir takim vaad ediyor.

Milwaukee cephesinde ise Bogut takasi organizasyonun savunma agirlik bir kadrodan hucum mentaliteli bir oyun yapsina gecisinin ilk ayagi - tabii bu hucum mentalitesi sayisal anlamda, yoksa kalite bakimindan bir kendimi bastan yarattim durumu yok. Bucks, Monta Ellis takviyesi ile sut yaratma problemini bir olcude cozmus oldu. Hucum ribaundlarinda da Ersan'in ucani kacani kapacagini umit edecekler sanirim. Ayni zamanda, Ekpe Udoh bu takas paketinin surprizi olabilir ve yeterli dakikalar aldigi taktirde kendisini All-NBA Defender'lari arasinda gorebiliriz.

Cap space'lerindeki azalmayi, arti Jackson ve Bogut'tan bu sezon hic faydalanamadiklarini dikkate alinca bu takasin Milwaukee'yi Knicks'in uzerinde playofflara sokacagini ongorebiliriz. Esasinda, Milwaukee Beno Udrih'in 2012-2013'te biten kontratini alabilecek bir takim bulabilirse (Blazers mesela, veya Rubio'nun sakatligi sonrasi Wolves olabilir) ve Drew Gooden'a bir sekil yapabilirse onumuzdeki sezon icin cap space'inde $28 milyonluk bir serbestlik saglayabilir ve free-agent piyasasindaki 1-2 hamleyle kadroyu kuvvetlendirebilir. Isin ozeti ise son yillarda icinde debelenip durduklari "Andrew Bogut sakatliktan bir donerse..." cikmazindan artik kurtulmus olmalari.

Golden State Warriors icin Stephen Curry-Monta Ellis uyumu hic olmadi ve olmayacakti da. Warriors draft hamlesini Stephen Curry ile yapmisti ve simdi farkli birseyler denemenin zamaniydi - her ne kadar terazinin diger tarafinda Stephen Jackson ve Andrew Bogut'un sakatliklari olsa da. Stephen Jackson'in kontrati hala cok agir bir yuk ve Andrew Bogut sakatliktan eski formuyla geri donebilecek mi yoksa emekli mi olacak hala bir bilinmez. Curry ile dikis tutturamayan Ellis icin simdi de "Acaba Jennings ile beraber oynayabilirler mi?" tartismalari baslayacak. Sonuc olarak oyuncu merkezli sikintilar ve korkular hala devam ediyor. Tek degisen butun bunlara kafa patlatmak zorunda olacak organizasyonlar.

No comments: