Sunday, March 25, 2012

Liverpool FC: Gemileri Yakmadan


"Tutarsizlik" belki de Liverpool'un 2011-2012 sezonunu en iyi ifade eden kelime. Gectigimiz ay Carling Cup finalinde Cardiff City ile karsilastilar ve 2-2 biten maci penalti atislari neticesinde kazanarak kupayi muzelerine goturduler. Bu, 2006'da West Ham United'a karsi kazandiklari F.A. Cup'tan sonraki tek domestik kupalariydi. Onumuzdeki Mayis'ta tarihlerine bir F.A. Cup zaferi daha eklemeleri olasi. Kazanilan gumus kupalardan ve sembolik kaptanlari Steven Gerard'i o kupalari kaldirirken gormekten hicbir Liverpool taraftarinin mutsuz oldugunu sanmiyorum. Nitekim, benzer duygulara Premier Lig'i 7.'ligi icin sahip olmalarini beklemek biraz iyimserlik olur. Liverpool gibi sasali bir kulup tarihine sahip oldugunuzda Premier Lig'te 7. sirada olmanin lugattaki karsiligi hayal kirikligidir. Buna bir de Kenny Daglish'in transfer piyasasindaki iddiali yatirimlarini eklediginizde minimum beklenti Liverpool'un en azindan ilk 4 icerisinde yer almasidir.

Suregelen basarisizlik ortaminda Liverpool taraftarini teskin etmek icin bir dizi mazeret bulunabilir: Luis Suarez'in Manchester United macinda Evra'ya irkci tacizde bulunmasi ve 8 mac ceza almasi veya 2011-2012 sezonunun Daglish yonetiminde bir gecis donemi olmasi gibi. Goz ardi edilmemesi gereken ise su: Daglish'in son 2 yilda transfer ettigi oyuncular en yalin haliyle yetersizler. Andy Carroll, Stewart Downing ve Charlie Adam (ve diger transfer edilenler) Liverpool'u Premier Lig'in tepesine itecek kalibrede degiller - Premier Lig'in kaliteli oyunculari listesine donem donem isimleri karalansa da Sampiyonlar Ligi veya Premier Lig gibi buyuk organizasyonlarda kulubu basariya tasiyacak sureklilige sahip degiller. Bu dikkat cekici probleme ve daha onemlisi Kenny Daglish'in mevcut takim ve Ingiltere basini ile yasadigi periyodik catismalara ragmen Liverpool icin gelecek o kadar da karanlik degil aslinda.

Takip edebildigim kadariyla Liverpool'un bu sezon Premier Lig'de oynadigi maclarin buyuk cogunlugunu domine etmesi Liverpool taraftarina takimlarinin gelecegi adina tutunacak dal olmus durumda. Fiksturlerindeki son maclar bir yana, Liverpool bu sezon rakiplerinden genellikle daha fazla topa sahip oluyor ve daha fazla gol sansi yakaliyor. Goze batan temel eksiklikleri topu rakip kale cizgisinden gecirebilmek ve Luis Suarez'in oyun-kurucu ozelliklerini destekleyecek 1-2 kaliteli forvet takviyesiyle bu problemin ustesinden gelebilirler. Takim savunmasinda Manchester United ve Manchester City'den sonra en az gol yiyen takim huviyetine sahipler ve yaz doneminde savunma hattinda radikal degisiklikler yapmadiklari taktirde 2012-2013 sezonu icin benzer bir savunma performansi bekleyebiliriz. Alt yapilarinda da derin bir oyuncu havuzu dikkat cekiyor: Jay Spearing, John Flanagan, Martin Kelly ve Jonjo Shelvey gibi umit vaat eden genc yetenekleri var ve coktan A takimda ciktiklari maclarda pozitif etki birakmis durumdalar.

QPR ve Wigan gibi takimlara karsi alinan maglubiyetlerin golgesinde Liverpool'un gelecegini aydinlik gorebilmek biraz sasirtici gelebilir. Diger taraftan, F.A. Cup'un kazanilmasi ve Premier Lig'i etkileyici bir galibiyet serisi ile bitirmek Kop tribunlerindeki huzursuzluk/tedirginlik bulutlarini dagitabilir. Takim savunmasindaki mevut performansin 1-2 kaliteli on alan futbolcusuyla desteklenmesiyle de Liverpool uzun suredir beklenildigi gibi ilk 4'te tekrar yer alabilir.

No comments: