Friday, November 6, 2009

Aşı Tuttu


Birkac hafta oncesine kadar ekonomik kriz gibi domuz gribi de ulkemize teget gecmisti. Nedeni basit; uretilen asilarin sinirli sayida olmasi ve Turkiye'ye henuz gelmemesi nedeniyle unutturuldu. Neyse asilar adrese teslim edildi, ama ilginctir(!) o donem hastalik yaygin degildi ve yurt disindan getirilen asilarin kullanil(a)madan suresinin gececegi dusunuluyordu, hatta CHP Burdur Milletvekili hukumete soru onergesi bile hazirlamisti. Daha sonra her nasilsa grip ulkemizde hizla yayilmaya basladi, olum haberleriyle gundemde surekli sicak tutuldu. Internetten normalde reklamlardan arindirilan dizileri izlerken bile "her sey elimizde" sloganli domuz gribi virusune meydan okuyan reklam filmine denk geldim. Vakit kaybetmeden Saglik Bakanimiz domuz gribinden 5300 kisi olebilir dedi, hatta asiya engel olanlara suc duyurusunda bulunacagini soyleyerek tehditler savurdu. Kisa bir aranot: Turkiye'nin hemen yuklu miktarda ulkeye getirtip elinde patlamamasi icin israrla tesvik ettigi asi Amerika'da yeterli miktarda piyasaya surulmuyor. Neden mi? Cunku dollenmis yumurta ile gerceklestirilen inaktivasyon testleri henuz bitmemis, yani test sonuclarini bekliyorlar. Sanki parcalar bir bir yerine oturuyor birader degil mi?

Hukumete laf ediyorum da esas domuz gribinden koseyi donenleri es gecmek istemem; yani imalatci ilac firmalarini. Su anda imalatci sirketlerin domuz gribi asisindan edecekleri yillik kar miktari 49 milyar dolar olarak ongoruluyor. Simdiye kadarki satis miktarlari ise 1.5 milyar dolar. Turkiye'nin hangi imalatci firmayla sozlesme imzaladigini ve sozlesme detaylarini ogrenemedim. Haa domuz gribi sektorunun tek karli sirket grubu asi ureticileri degil bu arada; maske ureticileri de bu dalgadan olumlu etkilenmis. Ornek mi? 3M'in piyasa degeri 40 milyar dolardan 44 milyar dolara cikarken, Kimberly Clark'in degeri 406 milyon dolar yukselmis. Ozetle ifade etmeye calistigim sey su; domuz gribi en basindan beri bir rant meselesi olmakla beraber, bu surecte hukumetimiz de sicmigini sivamaya calismakta. Hergun gazete sayfalarinda domuz gribinden kac kisinin oldugunu okuyoruz, eyvallah. Peki normal grip ile sonuclari itibariyle arasindaki fark nedir; dunyada her yil asina oldugumuz gripten de 250,000-500,000 insan hayatini kaybediyor. Sanki kus gribi tarifesini yeniden uyguluyorlar; o gun tavuklari girtlaklatanlar simdi de asiyi tutturmuya calisiyorlar. Biz de agzimizdan salyarak akitarak takip ediyoruz her aciklamayi..

2 comments:

alsakal said...

RTE asiyi olmayacagini aciklamis. Ulkemde ne kadar tuhaf seyler oluyor? 3. dunya ulkesi sifati bile bize cok $Ik kaliyor artik. Ama adamlarin ici rahat. Nasilsa secim yaklasinca yine muhtesem bir senaryoyla parlarlar...

verne said...

Bunu da yeni ogrendim: normal grip asisi olmak isteyenlere artik normal asi yapilamiyormus, cunku stoklarda sadece domuz gribi asisi varmis, dolayisiyla domuz gribi asisi yapmaya calisiyorlarmis. diktatorluk demistin degil mi..