Saturday, November 21, 2009

Henry'nin eli

Thiery Henry'nin Irlanda macindaki elle mudalesinin uzerine cevrilen muhabbetleri takip ediyorsundur. Gazetelerin internet sayfalarini takip etmemin yegane nedeni okuyucu yorumlari. Cok acayip oglum. Kimisi sanki Turkiye elenmis gibi 'yaziklar olsun' diyor 'benim icin Henry bitmistir', kimisi '2010 Dunya Kupasi'ndan men edilmeli' diye yirtiniyor, 'emek hirsizi' ilan edenler var. Haa unutmadan fair-play ruhundan yoksun oldugundan dem vuran da var. Nitekim, bu 'fair-play' ruhundan bahseden vatandaslarimizin Super(!) liginde fair-play'in anlaminin sadece 'rakip takimdan bir futbolcu sakatlandiginda topun taca atilmasi' olmasi garip degil mi sence? Daha 2 hafta once FB-GS macinda futbolcular isinirlarken birbirlerine girmediler mi? Gectigimiz sezon Ali Samiyen'de yasananlar? Hatta artik basketbol sahalarina da el-ayak atan futbol taraftarlarinin gectigimiz hafta GS-FB macinda yaptiklari?? Cemal Nalga'nin Tufan'in formasiyla oynamasinin rezilligi??

Tamam anliyorum, ezilenin, haksizliga ugrayanin yaninda konumlanma, kosulsuz ona destek olma gibi ulusal bir kimligimiz var ama once bir kendi kapinin onunu supurmen gerekmiyor mu?Senin yaziklar olsun dedigin bu adam mactan sonra "evet topu elle kontrol ettim ama, ben hakem degilim takimimi dusunurum, ozur dilerim"derken, senin Super(!) ligindeki adil(!) futbolcu mactan sonra kameralara mac goruntulerine ragmen "yok dokunmadim, carpti" diyor. Sen aynen dedigin gibi tepki olarak PES'te kadrona alma, hatta artik Barcelona maclarini izleme, zaten sana bu mustahak. Irlanda yerinde Turkiye olsa heralde bu yorumlari yazan abiler Platini'nin kapisinin onune siyah celenk birakirlardi. Toplum olarak kendi sinirlarimiz dahilinde oyle bi baski altina alinmisiz, sesimizi kesmisler ki hukumete, is verene, vs. veremedigimiz tepkileri sinirlarimiz disindaki herseye veriyoruz. Zaten birey ve toplum olarak mukemmel ve idealist oldugumuzdan herkesi/herseyi elestirmeyi/tenkit etmeyi severiz.. Neyse esas anlatmak istedigim bunlar degildi.. Hazir malzeme var, elestireyim dedim, karakteristik olsun.

Henry'nin Irlanda macindaki elle mudalesinden sonra Fifa, Guney Afrika'daki 2010 Dunya Kupasi'nda +2 hakem uygulamasina baslamayi dusunuyormus. Mart'ta duzenlenecek Zurih'deki IFAB toplantisinda tartisilacak oncelikli konu buymus. Biliyorsun metrekareye dusen hakem sayisi en az olan takim sporu futbol; ortalama 2300 metrekareye 1 saha hakemi dusuyor. Amerikan futbolunda bile bu oran 747 metrekareye 1 hakem. Sanki bu hakem konusunu tartismak icin biraz gec kaldilar. IFAB onay verirse Platini onumuzdeki sezon Sampiyonlar Ligi maclarinda da +2 hakem uygulamasini baslatmak istiyormus. Bana kalirsa ofsayt gibi sanal bir cizginin var oldugu bu sporda teniste oldugu gibi artik teknoloji kullanilmali.. yoksa daha cok 'hakem hatalari olmazsa futbol buyusunu kaybeder' lafini dinleriz.. Bu arada Fransa-Irlanda macinin tekrar edilmeyecegi de aciklandi. IFAB yetkilisi aynen soyle demis:

"The match won't be played again: the result is valid. If not, do you want to replay the ["Hand of God"] match from 1986? That would make you in England happy."

Yaziklar olsun size Fifa.. emek hirsizlari.. Biz Henry'i Dunya Kupasi maclarindan men etmenizi beklerken yaptiginiz su ise bakin.. Irlanda'da 2 yildir ter doken futbolculara yazik degil mi.. emek hirsizlari.. Puuuuhhh, adam degilsiniz len (lan'in cogulu) siz, puuu..

No comments: