Sunday, November 22, 2009

Hayır, Tufan Ersöz Benim!


Turkiye'de futbol ve atletizmi egemenligi altina alan rezalet/is bilmez yoneticiler ve idareciler basketbola da kanca atmis durumda. Daha birkac hafta once Kerem Gonlum'un doping testlerinin pozitif cikmasini ve Kasun'da da ayni yasakli maddeye rastlandigindan olayin organize bir suc olabilecegini tartisiyorduk. Kerem Gonlum 1 yil men cezasi aldi ama hadisenin organize bir girisim olabilecegi ihtimalinin ustu her nasilsa ortuldu. Simdi de Galatasaray Cafe Crown'un Cemal Nalga rezaletini takip ediyoruz. Basketbol Federasyon'u Galatasaray Cafe Crown'un cezalarini bugun ogle saatlerinde acikladi. Basketbol camiasindaki herhangi birinin (Galatasaray kulubu yonetimi dahil) veya basketbolu yakindan takip edenlerin bu cezalara sikayet edebilecegini zannetmiyorum.

Esasinda burada soyle bir durum var; Turkiye basketbol tarihinde benzer bir duzenbazlik yok, dolayisiyla karsilastirabilecegimiz bir kistas/norm yok. Cemal Nalga'ya 2 yil men cezasi verilmesini cok agir bulanlar olabilir, ama 1 yil verilseydi de belki hic caydiriciligi yok diyecektik. Bu noktada kistasimiz kicimiz olamaz, 'bence' ile baslayan argumanlar cok anlamsiz. Tek beklentimiz Federasyon'un aldigi kararlarin tutarli olmasi, birbiriyle celismemesi ve nedenlerinin somut olarak aciklanmasi olabilir. Okan Cevik ve diger antrenor/menajerlerin cezasini tartismaya gerek yok zaten; suclarini kendileri de itiraf etmisler. Bana kalirsa Cemal Nalga'ya Nowitzki muhamelesi yapan Okan Cevik zaten basketbola biraz ara vermeliymis. Cemal Nalga kim aga, her mac 10 sayi 20 ribaund sinirlarinda mi geziyor, nedir yani. Menajer Mert Uyguc'un hatasi tahminen onune konulan dosyalari imzalamaktan ibaret, yani sanki onunkisi yanlis zamanda yanlis yerde olmak ve neye imza attigina bakmamak, tabii detaylarini bilmiyorum, sadece havali osuruk benimkisi.

Diger taraftan Cemal Nalga'nin durumu pek bir entresan. Kimisi diyor ki antrenor Okan Cevik Tufan'in formasini giyeceksin dediginde resti cekip o an icin kulupten alacagi cezayi goze almaliydi. Eee senin Okan Cevik'ten farkin ne o zaman? Sen de Cemal Nalga'yi Nowitzki sandin heralde. Bu adam hala 22 yasinda ve antrenorune karsi cikmak oyle senin poponu yaydigin koltuktan karnini kasiyarak atip tutman kadar basit degil. Bu sadece basketbol icin de gecerli degil. Hatirlasana Acun'un programinda futbol milli takiminin futbolcularinin Fatih Terim karsisinda ezilip buzulmelerini, Fatih Terim'e adeta aile buyugu gibi saygi gostermelerini. Cemal Nalga muhakkak dahil olmamasi gereken bir cambazliga teslim olmus ama kimse de antrenorune karsi ayaklanmaliydi demesin. O ortamlarin havasini solumus olanlar anlatmak istedigimi daha iyi anlayacaktir. Cemal Nalga 2 yil men cezasi aldi ve adil veya degil cezasini cekecek. 2 yil sonra da kaldigi yerden veya en kotusu 2. ligde kariyerine devam edecektir.

Ceza listesinde bana anlamsiz gelen tek parca Tufan Ersoz'un aldigi 4 ay hak mahrumiyeti. Tufan formasini vermemeliymis. Nasil yaa.. Tufan formasini her daim cantasinda mi tasiyor? Formasini evden mi getiriyor zannediyorsun maclara? Galatasaray kulubunun malzemecisi, vs. yok mu? Ayrica kendisi sakat. Misal Almanya'da oynanan maclara kulup tarafindan goturulmeyebilirdi ve onun ruhu dahi duymadan formasini Cemal'e verebilirlerdi. Ha bir de anlatilanlara gore Cemal'in Tufan'in formasina sigmasi soz konusu degil, sirf Cemal icin 7 numarali forma hazirlanmis. Eger adi gectigi halde yetkililere haber vermedigi icin 4 ay men cezasi verildiyse Galatasaray Cafe Crown'daki butun basketbolculara ceza verilmesi gerekmez mi? Bu kadar dangalak mi bu adamlar, farketmiyorlar mi neler dondugunu, mac kagidini ve 7 numarali formanin icindeki adamin Cemal oldugunu Tufan gorebiliyor da bu adamlar boklarinda boncuk mu ariyorlar o sirada?

Dedigim gibi cezalarin agirligini degerlendirebilecegimiz bir kistas yok ama en azindan kararlarda tutarlilik beklemek hakkimiz olmali. Bu duzembazliga bulasan antrenorler, menajerler ve Cemal cezasini kosulsuz cekecek, tamam. Ama Tufan'in cezasini sahsen herhangi bir somut veriye dayandiramiyorum ve bu beni rahatsiz ediyor. Umarim Federasyon detayli aciklama yapar. Tabii butun bu karmasa da muhtamelen Okan Cevik'in kariyeri sona erdi ama esas darbeyi Galatasaray kulubu yedi. Bu leke oyle 6saray muhabbeti gibi degil, bundan sonra Turkiye basketbol tarihindeki en buyuk rezalette kendi imzalari olacak. Bunun sebebinin de 2-3 kendini bilmezin sorumsuz hareketi olmasi uzucu. Hatta bu sorumsuzlarin terbiyesizliklerinin sebebinin Cemal Nalga gibi orta seviye bir basketbolcu ve hicbir iddiasi olmayan bir basket kulubu olmasi trajikomik. Ayrica, aldiklari butun puanlar silindi ve -5 puan ceza verildi; su anda -4 puandalar ve gectigimiz sezonki puan dagilimlarina gore bu saatten sonra ligde kalmalari neredeyse imkansiz. Galatasaray'a bir Cafe Crown arasi diyelim..

Haa bir de.. Turkiye Basketbol Federasyon baskani kim? Turgay Demirel.. Turgay Demirel hala o koltukta oturuyor olmasini kime borclu? Gectigimiz sezonki olayli Efes-Fenerbahce serisi sonrasi FBli yonetilerin yaptiklari aciklamalara gore FB kulubune ve Aziz Yildirim'a. Futbol kuluplerimiz iste basketbolu boyle adim adim kirletiyorlar.. Gectigimiz sezon Federasyon final serisinde cikan olaylardan sonra FB'ye 5 mac saha kapatma yerine adam akilli ceza verebilseydi (kime? koltugun sahibi olan baskanin kulubune) belki de gectigimiz hafta GS-FB macinda yasananlara sahit olmak zorunda kalmazdik.. Belki de zaten yeteri kadar kirlenmisti basketbol, biz gormezden geliyorduk, bilemiyorum.. Turkiye basketbolunun gelecegi icin bana kalirsa (ki daha hic kalmadi) "Yeter Demirel!".. Ha unutmadan.. "Yeter Demiroren!!"..

No comments: