Thursday, September 24, 2009

Google Sidewiki

İlk olarak startup Third Voice tarafından tohumları atılan bir browser plug-in i ile dolaşılan web sitelerini annotate edebilme fikri zaman içerisinde site sahipleri kontrol edemedikleri comment lerle sitelerinin çöplüğe dönmesine sıcak bakmadıkları için rafa kaldırılmıştı.

Ancak durum Google'ın Sidewiki adlı servisini hizmete sokmasıyla biraz değişik bir boyut kazandı. Şu an için Google Toolbar eklentisi olan ve yakın gelecekte Google Chrome ile default gelecek bu hizmet ile kullanıcılar sayfanın tamamı ya da seçilen/highlight edilen bir kısmı ile ilgili comment bırakabilecek ve sayfayı paylaşabilecek (e-mail, facebook, twitter etc.). Diğer kullanıcılar bırakılan comment leri okuyabilecek ve oylayabilecek (bu sayede kullanıcı sıralamaları oluşacak). Bu sayede spam'in önüne geçilmesi planlanmış. Site sahiplerine de hangi comment in hangi sırada yer alacağına karar verme hakkı tanınmış.

Fikir Google'dan beklediğimiz ölçüde inovatif değil çünkü daha geçen hafta launch edilen ( ki ilk demosu 2008'de yapıldığında Google VP'ı Marissa Mayer "süper, harika şukella!" demiş hakkında) TechCrunch50 startup'ı DotSpots'ın fikrine benzer bir yapıyla ortaya çıkılmış. Ama tabi Google yaptıysa iyidir düsturu gereği DotSpot ölü doğmuş olabilir SideWiki yüzünden. Bakalım web i kocaman bir foruma dönüştürmeye aday bu fikir Google'a ne kadar kazandıracak.


No comments: